søndag 22. juli 2012

Bjølsen farvel

Lyse sommernetter er ikke så lyse likevel når himmelen er grå og det er 22. juli i Norge. Det er så mye sorg. En gammel venn av meg nektet å stå opp i dag morges, enda det er fødselsdagen hans, eller nettopp derfor. Han er ikke født i går. Hadde han det vært, ville alle ha funnet det naturlig at han ble liggende. Men nei, han er født i dag, men for over seksti år siden. Han er, som sagt, en gammel venn. Nesten like gammel som meg selv.

Jeg sitter i en ribbet leilighet på Bjølsen, Sagene bydel, min bolig de siste fire år. Min siste leselampe er på vei til et loppmarked nær deg. Heldigvis har jeg selvlysende skjerm både på pc og pad. Halvmørket faller på, og skriften på papiret blir uleselig. Jeg har nettopp koblet ut min gamle, trofaste, men slitne Dell PC. Den ble syv år gammel. Ingen av mine hunder fikk leve så lenge, før jeg tok dem med til veterinæren og hennes barmhjertige dødssprøyte.

Denne arbeidsmaskinen har fulgt meg i motgang og medgang, for ikke å si gode og onde dager. Jeg forsøkte før i dag å formattere harddisken like skånsomt som veterinæren stikker sprøyten i hundens høyre forlabb. Det gikk ikke så smertefritt som ønsket. Digitale nådeskudd måtte til.

Nåja.
La oss holde proporsjonene rene. Maskinen er ikke død, den sover. Mine data er slettet. Mye god programvare er i behold, i brukbar stand. Men så er spørsmålet om det finnes et liv etter døden. PC Lasarus, skal vi tro på mirakler?

Å flytte fra en bolig til en annen er det nærmeste vi kommer til et hamskifte i dyreriket. Vi må gå ut av vårt gode skinn. Eremittkrepsen vet hva vi snakker om. Den er en leieboer som fra tid til annen vokser ut av sitt gode skjell. Den opplever da en angstfylt overgang på leting etter et større og passende leieskall. Krepsen går i en kort periode omkring på sjøbunnen med mykt og fristende, ubeskyttet bakparti. Tøffe, truende klør forut, men veldig spiselig bakfra.

Fullt så dristig er det ikke å flytte fra Bjølsen. Neida. Men jo. All trygghet er pakket ned i flyttekasser. Resten er logistikk.
Hva heter slangen i Jungelboken? Jeg husker bare dens visdomsord: Det er alltid vondt å skifte ham!
I dette stykke kan du stole på slangen. Den vet hva den snakker om.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Flytting er no´hærk ! Jeg har har flyttet på meg en god del ganger, og synes det bare blir mer og mer slitsomt for hver gang. Og ergrer meg over at jeg har så tunge møbler! Og så mange bøker. Hva skal jeg med så mange; hadde jeg ikke klart meg med en brøkdel.
Du flytter fra Bjølsen. Men hvor går ferden ? Blir du værende "i by´n" ?

Cyno Grassator sa...

Om en måneds tid skal jeg inn i en stor leilighet ved Vestkanttorvet. i mellomtiden sitter jeg på Litteraturhuset. I øverste etasje er det skriveloft. Veldig bra tilbud!