mandag 28. mars 2011

Brystbilde

Under en bedre middag nå i helgen ble det snakk om et bestemt bilde, et maleri fra eldre tider, rettere sagt en detalj i dette maleriet - en kvinnes venstre hånd som kniper en annen kvinnes nakne brystvorte mellom tommel og pekefinger, mens de tre øvrige fingrene spriker påfallende, nesten naturstridig til værs. Bildet viser ellers de to nakne damers overkropp, lettere stilisert, med underkroppen trolig nedsenket i vann i et badekar av eldre modell, begge med pent oppsatt hår, som altså ikke er til vask i denne omgang. Det er ikke et erotisk bilde, ikke primært. Det er først og fremst underlig.

Ingen av oss kom på hva bildet heter eller hvem som har malt det. Jeg foreslo Cranach, men ble nedstemt, og så kom maten på bordet. Marinert blåkveite under en dyne av eksotisk salat. Fruktig hvitvin fra Languedoc. Bildet henger i Louvre, påsto jeg, men det hjalp oss ikke videre. Jeg tror de var søstre, sa jeg da lammecarreen ble servert, nå med en rødvin fra Languedoc. Hvem? sa borddamen min. Hun var fra Stavanger. Jeg tenkte at Ernst Orvil skulle ha vært der, han kunne ha skrevet et dikt om dette.

Her er i hvert fall en detalj av maleriet. Legg merke til at søsteren som blir beknepet, også har særegen fingerstilling. Hun har en ring i venstre hånd.

Til kaffen tok jeg en Larsen og ble stående i en liten gruppe der den yngste fremviste et like sprudlende humør som inntagende utringning, og jeg tenkte på den første gangen jeg var i Louvre og fikk se dette rare bildet. Hun med den kledelige kjolen var neppe født den gangen. Nå ergret det meg at jeg ikke kunne huske hvem som hadde malt det. Kort etter brøt jeg opp fra selskapet.

Hva gjorde vi før vi fikk søkemotorer? Jeg har noen kunstbøker, noen oppslagsverk, men hva skal du slå opp på? Renessansen er et stort og vidt felt. Jeg fant ikke bildet i papirbøkene. Men her er det, i ramme:

Jeg er ikke alene om ikke å vite hvem som har malt det. Bildet er usignert. Man antar at det forestiller Henrik 4.s elskerinne, og at de rare gestene betyr at hun er gravid. Det skal være hennes søster som diskré, med tegnspråk, gjør oppmerksom på de lykkelige omstendighetene. I bakgrunnen sitter noen og syr, det skal vel bli barneklær. Det er fyr på peisen. Og dusjforhenget deres ser ut som et sceneteppe.

Bildet er fra slutten av femtenhundretallet. Og middagen vår fant sted i Oslo militære samfund, av alle steder. Der henger det bare gamle offiserer i uniform og en og annen kronprins på veggene.

6 kommentarer:

knirk sa...

Morsomt innlegg. Dette bildet har fulgt meg gjennom hele livet. JEg har liksom alltid visst om det. Takk for at du tok det fram.

Geir Isaxen sa...

Altså både beknepet og besvangret i Oslo militære selskap.
Enig med knirk; et morsomt innlegg på morgenkvisten.

Tehme Melck sa...

Jeg likte uttrykket "inntagende utringning". (Paradoksalt nok meget dekkende.) Og siden jeg også var til stede, kan jeg bekrefte at det var en presis observasjon.

Geir Isaxen sa...

Men, Tom: Er det lov å komme med et ønske?
Jeg skulle gjerne sett at du skrev et innlegg om hva det innebærer å forfatte en biografi; påkjenning, slit, arbeidsinnsats... eventuell belønning, osv.
Og jeg spør jo deg, siden du er den eneste bokbloggeren jeg vet om som har nettopp den erfaringen.

Cyno Grassator sa...

Geir: Er litt dipso-blogger (skriver ikke hver kveld), men skal tenke på det.

Hedda sa...

Og så sier de at den ikke hører noe godt om seg, den som lytter ved dørene! (Det begynner å bli noen måneder siden, men jeg er temmelig sikker på at jeg må ha vært den yngste i sirkelen. Takk for smigrende omtale!)

Artig historie om bildet. De siste årene har jeg vært gravid og/eller ammende det meste av tiden, men slik behandling som på bildet har jeg ikke fått. Men så har jeg da heller ingen søster å bade med.